Tilbake i tid i Paestum

Vi dro videre fra Amalfikysten denne gangen med noe historisk i vente. For vi dro nemlig til Paestum! Som har gamle ruiner fra romertiden og lenge før det. Du kan lese mer info her. Det som skiller seg ut med denne plassen er at det er det stedet i verden med de størst/flest bevarte ruiner datert til første halvdel av 500-tallet f.Kr. Det er tre templer i dorisk stil som står igjen på samme område.

Det var helt sinnsykt å se de store templene rett foran sine egne øyne. De var så store og … ja vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men det var helt rart å stå der å tenke på hvor gammelt dette er. At det har blitt stående SÅ lenge! Det er jo helt utrolig. Man føler seg plutselig litt liten med tanke på kreftene som har stått bak og all arbeidskraften. Hvordan klarte de å bygge dette uten noen maskiner?

Vi brukte hele dagen i Paestum (vi er ganske grundige når man leser at gjennomsnittet bruker 3 timer, vi brukte nok sikkert nærmere 10). Vi så vanvittige mye ruiner overalt og det er så fascinerende hvordan de bodde i disse isolerte samfunnene, på mange måter ikke så annerledes enn oss. Vi så rester fra fliser og dekorasjoner på vegger og gulv. Hvordan rommene var lagt opp og gatene gikk rundt i byen.

Etter endel timer måtte vi rett og slett ut å spise en lunsj/middag. For vi hadde allerede vært her i mange timer og skjønte at dette kom til å ta hele dagen. Vi fikk derfor bestilt oss mange deilige retter på en av de flere restaurantene utenfor før vi gikk inn igjen for runde nr 2. Det ble samtidig spilt inn en dokumentarfilm på stedet så det var jo også litt artig å se på hvordan de gjorde det.

Vi hadde en audioguide som spilte av film og bilder mens vi gikk rundt å så på de forskjellige postene. Vi fikk også gå inn i to av templene og da følte man seg i hvert fall liten. Bare se på størrelsen på dette templet, og ikke minst søylene! Helt utrolig hvor stort det er og at de igjen.. ja har klart å bygge dette. Det får en til å tenke på hva slags krefter som lå bak. Utrolig fascinerende plass!

Vi var noen timer på museet etterpå (det ligger rett over gata). Og der var det gamle objekter som er funnet i gravene, selve gravene med malerier på vegger og tak, gamle smykker og rustninger, pilspisser og kniver, krukker og ornamenter som var på bygningene og mye annet spennende. Paestum er et kjempespennende sted som man bør sette av tid til.