Pressefrokost med Plantasjen

Ad

I går var det pressefrokost med Plantasjen på Ingensteds på nedre Grünerløkka. Plantasjen inviterte til inspirerende og viktig frokost med fokus på fremtiden. For visste du at mer enn 40% av alle insektsarter globalt er synkende? Det er utrolig skremmende! Bare se på denne statistikken fra den første globale forskningsrapporten om insekter. 1/3 av alle arter er truet. Viser at verdens totale bestand av insekter reduseres med 2,5 prosent hvert år. I løpet av 10 år – 1/4 mindre. Innen 50 år- halvparten. Om 100 år – ingen! Det er jo helt sinnsykt! Off det er så utrolig trist og føles helt ufattelig. Men sånn er det og har blitt. Disse studiene er basert på 73 studier av insektarter til lands og til vanns. Mest truede arter er sommerfugler, bier, møkkabiller og øyenstikkere. Noe av det vi kan gjøre er å ha masse planter/blomster, og i hagen kan man ha et “rotete” område, man kan lage insektshjem og vannbad. Da kan man hjelpe til med polineringen. De største årsakene til problemene er tap av leveområder til fordel for urbanisering og intensivt landbruk. Forurensning av plantemidler og gjødsel. Klimaendringer hvor foreløpig de største konsekvensene er i tropiske regioner. I Norge er den største trusselen tap av leveområder. Og man registrert 17.000 insektarter hvor 1.000 arter truet. Det starter opp en omfattende kartlegging nå i vår her i Norge (pilot).

Jeg er dyrevenn, plantevenn og bryr meg masse om dette. Jeg håper at verden kan stå sammen om de store endringene for ellers ser det mørkt ut. Vi som folk kan sette press på at man må ta planeten på alvor. Det skjer alt for lite alt for sent. Derfor er det så fint å se barn som sier ifra. Kanskje de yngre generasjonene kan redde planeten? Jeg vet i hvert fall hvem jeg støtter.

Nå ble det veldig alvorlig her, men det er jo nettopp det det er. Frokosten var derfor ekstra viktig å få med seg. Også var vi så heldige å få fine planter/blomster som er produsert i Norge (overraskende mye som blir produsert her). Og frokosten var fine kunstverk som smakte utrolig godt levert av Fab Food. Så tusen takk til Plantasjen som setter fokus på dette. Xx